április 3, 2015

Hajópadló lerakása házilag

0 Hozzászlás

A hajópadló természetes, harmonikus hangulatot varázsol lakásunkba. Ráadásul a padlóburkolatok közül a fenyő hajópadló rendelkezik a legjobb hőszigeteléssel! A megfelelő hajópadló kiválasztása során, a legfontosabb szempont a fa fajtája, a deszkák szélessége és vastagsága. Minél szélesebb a hajópadló, annál inkább hajlamos a teknősödésre. Ha mindenképpen szélesebb hajópadlót szeretnénk használni, akkor érdemes nagyobb vastagságú hajópadlót választani. A hajópadlót mindenképpen fektetve kell tárolni.

Hajópadló párnafák lerakása

A hajópadló lerakásának több módja is lehetséges, ezek közül a párnafára történő lerakás a legoptimálisabb. A párnafákat 30-80 cm távolságra ajánlott egymástól elhelyezni merőlegesen kell lerakni a hajópadlóhoz képest, de figyelni kell arra, hogy a jobban igénybe vett felületeken sűrűbb párafa távolságra a későbbi megsüllyedés elkerülése miatt! A párnafák közét hőszigetelő anyaggal érdemes kitölteni. A hajópadlót szokták még közvetlenül az aljzatbetonra ragasztott OSB lapokra is fektetni, de ennek az a hátránya, hogy nincs alulról szellőzése a faanyagnak.

Hibalehetőségek: ha a párnafák túl messze kerülnek egymástól, a hajópadló megsüllyedhet. Ha a párnafák nincsenek tökéletesen megmunkálva, akkor le kell csiszolni, gyalulni őket. Minden esetben vízmértékkel kell ellenőrizni a tökéletes egyenességet, különben a deszkák közt feszültség keletkezhet, ami nyikorgást, rosszabb esetben roncsolódást okozhat.

Hajópadló lefektetése

Fontos, hogy csak a nem vetemedett, megfelelő nedvesség tartalommal rendelkező hajópadlót használjunk fel, hogy a későbbi kiszáradás során ne keletkezzen rés a hajópadlók között! A hajópadlót hajópadló kapoccsal érdemes rögzíteni, mert így sérülésmentesen lehet lefogatni és később könnyen visszaszedhető, amennyiben erre szükség van. Az első hajópadlót hornyával a fal felé, a faltól 1 centiméterre fektessük le, majd a hajópadló és a fal közé tegyünk faékeket. A következő hajópadlót helyezzük el a már felfogott hajópadló csapjára, és így tovább jöhet a következő hajópadló. A lerakott a hajópadlót folyamatosan teszteljük, így ha szükséges javítani végezzük el a javítást, mert a befejezés előtt még könnyebben javíthatóak az esetleges hibák.

Hajópadló lerakásának befejezése

A lerakott hajópadló körül lévő hézagot padlószegélylécek felerősítésével tüntethetjük el. Ha készen vagyunk a hajópadló lerakásával, érdemes pihentetni pár napig, majd ezt követően csiszológéppel tehetjük egyenletessé. A porszívózás után három réteg lakkal vagy viaszolással adhat szép, természetes fényt a padlónak!

Neo 1350 Előtető Polimer Szürke
Neo 1350 Előtető Polimer Szürke
Bruttó ára: 35.000.-Ft
Thermory Gun Powder – Thermo Luc Fenyő
Thermory Gun Powder – Thermo Luc Fenyő
Bruttó ára: 28.425,- Ft/m²
Akciós ár: 14.200,- Ft/m²
Csomós Északi luc szauna lambéria
Csomós Északi luc szauna lambéria
Bruttó 8.120,- Ft/m² Akciós ár: 5.990,- Ft/m²
Eco Furn Lilli Vörösfenyő
Eco Furn Lilli Vörösfenyő
Bruttó ára: 47.500,-Ft
Eco Furn Szék Vörösfenyő
Eco Furn Szék Vörösfenyő
Bruttó ára: 83.000,-Ft
Rozsdamentes lefogató klipsz
Rozsdamentes lefogató klipsz
Bruttó ára: 185,- Ft / db-tól