április 10, 2015

Teraszburkolat lerakási útmutató

0 Hozzászlás

Nagyon sok mindentől függ egy fa terasz kialakítása ezért csak általánosságban tudunk némi felvilágosítást adni, hogyan kell biztonsággal és tartósan lefektetni a fa teraszburkolatot. Függhet a teraszburkolat fajtájától, a fa típusától és leendő terasz helyétől is.

Fontos az előre – jól kialakított hely a leendő teraszának. Az alapoknál már tartós minőségű fa anyagokat kell használni,  sok munka lesz még az utolsó fázisig, érdemes mindvégig  betartani a lerakási útmutatóban szereplő instrukciókat. Természetesen tudunk írásban – telefonon vagy személyesen segíteni!

Thermowood fa teraszburkolat lerakási útmutató


1.) AZ ALAPOK

Ha beton aljzatra kerül egy fa teraszburkolat, a minimális lejtést (2%) meg kell adni neki ahol a víz kifolyhat a párnafák közül. (Esetleg szigetelt beton födémre készítenék a fa teraszburkolatot, a párnafákat vagy szintező lábakat ragasztani kell, hogy ne sértsük meg a vízszigetelés)

Ha kavicságyba fektetjük a teraszburkolatot, akkor ebben az esetben állítható műanyag szintező lábakra kell helyezni a szerkezeti fát. Ezen műanyag terasz lábak használatakor a pontos vízszintes beállításra is figyelni kell, amit a menetes szárral állíthatunk be.
2.) SZERKEZET FA FEKTETÉSE – KIVÁLASZTÁSA
A szerkezet fa talán a lelke egy fa terasznak. Fontos a vastagsága, a szélessége, a keménysége és a tartóssági osztálya! A szerkezeti fa anyaga előnyösebb, ha megegyező a teraszburkolat anyagával. (A Thermowood teraszburkolatnál nem feltétlen muszáj az 1/1 saját/saját anyagot használni)A szerkezet fa szélessége előnyösebb, ha minél szélesebb, így jobban fel tud feküdni a teraszburkolat és a lefogatás is biztosabb. Ajánljuk a 70mm széles szerkezeti fáinkat: Thermowood kőris és thermowood fenyő.

A szerkezeti fa anyag vastagsága jó, ha kétszer vastagabb, mint maga a teraszburkolat, tehát ha egy 20mm vastag burkolatot veszünk ahhoz a 40mm
vastag párnafát javasoljuk. Thermowood fenyő esetében lehet pici kompromisszumot kötni, de itt is a minimum szerkezet fa vastagság 42mm
legyen, tehát a 26mm burkolathoz 42mm vastag párnafát javaslunk.

Fontos, hogy a párnafa fafaja lehetőleg megegyező legyen a járóréteg fafajával vagy legalább is hasonló térfogati mozgású és sűrűségű legyen a párnafa és a járóréteg! Így a thermowood kőris teraszburkolathoz merjük ajánlani a thermowood fenyő szerkezeti fát. De szebb és tartósabb lenne, ha saját anyagából készülne a Thermowood kőris 40x70mm -s párnafából. (A teraszburkolat lefogató csavarok a lehető leghosszabban kell, hogy belefogjanak a szerkezetbe, tehát ha lehet mindig használjuk a kellő magasságú szerkezeti fát teraszunk alá)

 NAGYON FONTOS !
A szerkezeti fák közötti távolság nem szabad, hogy nagyobb legyen mint 50cm! Ideális minden esetben a 40cm-s párnafa kiosztást, de maximum 50cm lehet a tengelytáv közötti távolság.

 

Ha betonra rögzítjük a szerkezet fát ügyeljünk a víz elfolyására a stafnik között és az átszellőzésére. A párnafa száliránya szinte minden esetben merőleges a járórétegre, így a párnafa meggátolná a szabad vízlefolyást a hordozó betonfelületről. Ezt úgy kerülhetjük el ha a párnafa betonnal érintkező lapjába kb. 600-800mm-ként nútokat marunk vagy a párnafák alá 3-5mm-es vastagságú gumicsíkokat helyezünk el, és azokat nem “végtelenítve” hanem megszakítva fektetjük le a párnafák alá. A párnafákat kb. 700-800mm-es furattávolsággal a betonhoz kell dűbelezni.

 

3.) TERASZBURKOLAT RÖGZÍTÉSE

Fuga távolság betartása
Minden esetben minimum 7mm fuga távolságot ajánlunk, két deszka között. Mivel thermowood fa is fa, ezért ezen fa teraszburkolatnak is van némi dilatációs mozgása ezért a terasz széleken a távolság inkább 10-12mm hézag legyen.

Csavarozás felülről
A járóréteget a párnafához mindenféleképpen csak rozsdamentes és kimondottan terasz csavarral rögzítsük ! Minden deszkát kettő darab
csavarral rögzítsük a párnafához! A csavarok tengelyvonalának a távolsága a deszkák élétől 15 – 20mm-re legyen, a csavar hossza minimum a teraszburkolat 2.5x szükséges.
Az esetleges repedések elkerülése végett javasolt az előfúrás, esetleg a csavar fejének süllyesztése is.(figyelem nem szabad túlságosan lesüllyeszteni a csavar fejét mert akkor a csapadék megáll benne)

Klipszes lerakással
Nagyon hasonló a felülről csavarozható teraszburkolathoz, csak avval különbséggel, hogy itt a klipszet a deszka oldalába kell szorítani és kimondottan terasz csavarral rögzíteni kell a szerkezet fához, a lehető leghosszabb csavarral amit a párnafa elbír. Több előnye is van a klipszes lerakásnak, mert a csavar fejénél az időjárás nem tudja kikezdeni a fát, fele annyi terasz kapocs szükséges mint terasz csavarból, idővel elkophat a fa a terasz csavarnál így mozogni fog, sokkal esztétikusabb mint felülről rögzítve.

4.) FELÜLETKEZELÉS

Minden faanyag (legyen az trópusi, mérsékelt övi, hőkezelt faanyag) UV-fény hatására beszürkül ha nem felület kezeljük!

A thermowood teraszburkolathoz Remmers termékeit kültéri faolajat kínálunk, ami egy pigmentet tartalmazó növényi olaj.(általában a legsötétebb Teak fa színt ajánljuk, mert a nap hatására világosodni fog) A terméket két rétegben kell felvinni, és a két réteg között (időjárástól függően) minimálisan 24 óra száradási időt kell hagyni! A termék kiadóssága 8-10m2 / liter. 

A felületkezelést a felület igénybevételétől függően 1-2évente meg kell ismételni!

A thermowood faanyag élettartamát a felületkezelés döntően nem befolyásolja, hanem inkább az esztétikai szerep a domináns (a faanyag természetes színének megőrzése illetve a szürkülés elleni védelem)

Kérjük ezen teraszburkolat lerakási útmutató betartásával készítsenek el saját teraszt otthonukban. Reméljük tudtunk segíteni, és inspirálni a leendő fa teraszának elkészítésében. További kérdése van, keressen elérhetőségeinken!

 

THERMOWOOD THERMORY? TERASZBURKOLAT ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

 
Thermory Sandy Pearl – Thermo Luc Fenyő
Thermory Sandy Pearl – Thermo Luc Fenyő
Bruttó ára: 28.425,- Ft/m²
Akciós ár: 14.200,- Ft/m²
Csomómentes fehér nyárfa szauna lambéria 120mm széles
Csomómentes fehér nyárfa szauna lambéria 120mm széles
Bruttó ár: 22.650,- Ft/m²
Akciós ár: 16.780,- Ft/m²
Vitoria Kocsibeálló Szürke, Bronz
Vitoria Kocsibeálló Szürke, Bronz
Bruttó ár: 766.000.-FT