A Thermory? burkolat nem igényel felületkezelést, azonban mint bármely faanyag esetén, az időjárásnak és napfénynek való kitettség azt okozhatja, hogy lépésről-lépésre ezüst/szürke színűvé válik. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a szín  megváltozását, a Thermory? burkolatot egyszerű vagy színezett UV olaj felvitelével védhetjük meg. Minden esetben  javasoljuk, hogy az anyag végeit és éleit a beépítés előtt olajozzuk be,  ezáltal megvédve azt a víz hatásaitól.

Olvassa el Thermowood Fa falburkolat építési útmutatónkat!

1. BURKOLATTÍPUSOK

1.1. Vízszintes burkolat

  • A Cl, C2, C3, C6, C7, C8, C9 és C11-es Thermory? profilokat vízszintes alkalmazásra ajánljuk.
  • A horony és csap deszkákat (C1, C3, C8 stb.) felfelé álló horonnyal kell  felszerelni.

NÉHÁNY ALAPVETŐ  VÍZSZINTES FELSZERELÉSI LEHETŐSÉG:

hokezelt-falburkolat-epites

1.2. Függőleges burkolat

A Cl és C3-as Thermory? profilok függőleges felszerelésre is alkalmazhatóak,  a C5-ös profil azonban csak vízszintes felszerelésre alkalmazható.

NÉHÁNY ALAPVETŐ FÜGGŐLEGES FELSZERELÉSI LEHETŐSÉG:

hokezelt-falburkolat-epites

2. FELSZERELÉS

A vezetőfuratnak átmérőjében  kicsivel nagyobbnak kell lennie, mint magának a csavarnak hogy a szükséges  mozgást biztosítsuk, illetve hogy megelőzzük az anyag hasadását. Ez különösen  igaz a hőkezelt kőrisfára. A hőkezelt fenyő önbehúzó csavarokkal is rögzíthető.

2.1 Felszerelés  csavarokkal:

Mindig  használjon rozsdamentes csavarokat vagy Thermory? rögzítő klipszeket a  Thermory? burkolat telepítéséhez.

hokezelt-falburkolat-epites

A csavarok feje nem fúródhat túl mélyen  a fába. A csavarok feje kényelmesen kell üljön a fában körülbelül a fa felületének szintjén a vízelnyelés kockázatának csökkentéséért.

hokezelt-falburkolat-epites hokezelt-falburkolat-epites
A faanyag  meghasadásának megelőzése érdekében a furatnál hagyjon körülbelül 20 mm rést az  élektől és 40 mm-t a deszka végétől. A deszka vastagságának  minimum kétszerese.

A csavar/szeg hossza: minimum kétszer olyan hosszú kell legyen, mint a  rögzített test legvastagabb pontján.

2.2  Felszerelés Thermory? rögzítőkkel:

Használjon Thermory? rögzítőklipszeket  a rejtett kivitelezéshez. A B1-es rögzítő C6-os és C9-es profilokhoz alkalmas.  A becsült igény 1.7 darab rögzítő folyóméterenként (feltételezve, hogy a  rögzítőlécek 600 milliméterenként helyezkednek el). Használjon rozsdamentes  acélcsavarokat a rögzítők és a rögzítőléc összeillesztéséhez, 2 csavar  rögzítőnként elegendő.
hokezelt-falburkolat-epites

 

hokezelt-falburkolat-epites

3. RÖGZÍTŐLÉCEK

Javasoljuk, hogy használjon hőkezelt, 1. ellenállósági osztályú lucfenyőt.  A rögzítőléceket maximum 600 milliméterenként kell elhelyezni. A szellőzést a  deszkák mögött biztosítani kell.

3.1. Vízszintes  burkolat

hokezelt-falburkolat-epites

 

A vízszintes burkolatot rögzítse a függőleges rögzítőlécekhez, a burkolatok  találkozásának a rögzítőléceken kell ülnie. Ha a végükön összeilleszthető  anyagot használ, az illesztés a rögzítőlécek közé is eshet.

3.2. Függőleges  burkolat

hokezelt-falburkolat-epites hokezelt-falburkolat-epites

 

A függőleges burkolatot rögzítse a vízszintes rögzítőlécekhez, a burkolatok  találkozásának a rögzítőléceken kell ülnie. Ha a végükön összeilleszthető  anyagot használ, az illesztés a rögzítőlécek közé is eshet.

4. ALSÓ RÖGZÍTÉS

Javasolt minimum 300 mm rést hagyni a  talaj és a burkolat között. A szellőzőrés a burkolat mögött alulról is nyitott  kell hogy legyen a levegőáramlás biztosításához.

 

hokezelt-falburkolat-epites

 

 

5. SAROK KIVITELEZÉS

Külső és belső  sarkok

hokezelt-falburkolat-epites

 

6. FELÜLETKEZELÉS

A Thermory? burkolat nem igényel felületkezelést, azonban mint bármely  faanyag esetén, az időjárásnak és napfénynek való kitettség azt okozhatja, hogy  lépésről-lépésre ezüst/szürke színűvé válik. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a szín  megváltozását, a Thermory? burkolatot egyszerű vagy színezett UV olaj felvitelével védhetjük meg. Minden esetben  javasoljuk, hogy az anyag végeit és éleit a beépítés előtt olajozzuk be,  ezáltal megvédve azt a víz hatásaitól. Javasoljuk az anyag kezelésére vonatkozó gyártói  irányelvek követését.

7. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Ezen irányelvek csupán tájékoztató  jellegűek, azokat legjobb jelenlegi ismereteinkre alapoztuk és ennek tudatá­ban  alkalmazandóak. Előfordulhat, hogy jelen brossúrában közreadott általános  ajánlásaink eltérnek a felhasz­nálási területre vonatkozó érvényes  ajánlásoktól, így mindig azt javasoljuk, hogy elsősorban a területi szabályo­zásokat  kövesse!

THERMOWOOD FA FALBURKOLAT ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Töltse le FA FALBURKOLAT ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓNKAT (pdf)

OSB Lap 18mm-es
OSB Lap 18mm-es
Bruttó ára: 9.890.- Ft/tábla
Eco Furn Lilli Éger
Eco Furn Lilli Éger
Bruttó ára: 39.200,-Ft
Thermowood kőris Quick Deck Maxi teraszburkolat
Thermowood kőris Quick Deck Maxi teraszburkolat
Bruttó ára: 39.340,- Ft / m²