szeptember 10, 2015

Zsindely Építési Útmutató

0 Hozzászlás

Tető Zsindely Szögelés és ragasztás

A jó tető előfeltétele a megfelelő rögzítés. Úgy verjük be a szögeket, hogy azok feje szineljen, de ne vágjon bele a zsindely felszínébe. Mindig a kivágások felett 2,5 cm-rel és a szélektől 2,5 cm-re szögeljünk. A korrekt szögelés helye és mennyisége a használt zsindelytípustól és tetőlejtéstől függően.

Fontos: szeles területeken vagy 60° feletti tetőlejtés esetén további szögek és kézi ragasztás használata válhat szükségessé! Hideg időben történő felrakáskor szintén kézi ragasztás szükséges!

Szeles területen a gerinc melletti felső öt sor minden zsindelytagozatát le kell ragasztani. A bitumenes ragasztót óvatosan kell adagolni úgy, hogy egy ragasztópont átmérője ne legyen nagyobb kb. 25 mm-nél. Szögelési pozíció laminált zsindelyeknél: FEHÉR VONAL = SZÖGELÉSI VONAL

KEZDŐSOR

Készítsünk kezdősort úgy, hogy a kivágások felső végeit összekötő vonal mentén levágjuk a tagozatokat a zsindelyről. Vágjunk le fél tagozatnyit az első kezdősor elemből, így biztosítva, hogy ennek találkozásai nem fognak egybeesni az első zsindelysor találkozásaival. A kezdősornak 6-10 mm-el kell túllógnia az ereszszegélyen illetve az oromszegélyen, ahol lehet. Laminált zsindelyek esetében használjunk téglány zsindelyt.

ELSŐ SOR ÉS A FELRAKÁS FOLYAMATA

Első sor: Kezdjünk egy teljes zsindelylappal, amit az oromnál és az eresznél a kezdősorhoz igazítunk. Szögeljük, és folytassuk a tetőn keresztül egész zsindelyekkel.

Második sor: Vágjunk le fél tagozatnyit egy zsindelylapból és kezdjük az oromnál a felrakást. Úgy szögeljük le a zsindelyt, hogy a tagozatok alsó szélei fedésbe kerüljenek az előző zsindelysor kivágásainak tetejével.

Harmadik és további sorok: Vágjunk le egy egész tagozatnyit egy zsindelyről és ezzel kezdjük a sort az oromnál. Minden további sornál egy fél tagozatnyival többet vágjunk le a sorkezdő zsindelyből. A szél verte víz elleni védekezés céljából ragasszuk le a zsindelyt az oromszegélynél.

Nyitott vápa eljárás: Csapjunk krétavonalat a gerinctől az ereszig úgy, hogy a gerincnél 8-8 cm-re induljon a vápa esésvonalától jobbra és balra, és méterenként 1 cm-rel növekedjen a szélessége az eresz felé haladva. Ezekhez a krétavonalakhoz vágjuk a zsindelyeket a vápában és vágjunk le egy 5 cm nagyságú háromszöget minden zsindely sarkából, hogy a vápába vezesse a vizet. Minden zsindely vápa felőli végét ragasszuk le ragasztóval és a krétavonalaktól 5 cm-es távolságban szögeljük.

Fonott Vápa eljárás: Végezzük el a zsindely felrakását a vápán keresztül. Az utolsó zsindelynek legalább 30 cm-rel kell átfednie a másik tetőfelületre, ahol egy további szöggel rögzítjük a felső sarkát. Szögelés előtt szorosan nyomjuk a vápába a zsindelyt. Ne szögeljünk a vápa középvonalától mért 15 cm-en belül!

Vágott Vápa eljárás 23° felett: Kezdjük a vápa kiképzését a laposabb vagy a nagyobb tetősíkkal. A kezdőelemet össze kell fonni (engedjük át legalább 25 cm-rel a másik tetősíkra). Ne szögeljünk a vápa középvonalától mért 15 cm-en belül! Egy darab további szöget használjunk minden zsindely végénél, ami átszeli a vápát. Miután befejeztük ezt a tetősíkot, csapjunk ki egy krétavonalat 5 cm-rel a középvonaltól a még be nem fedett tetősíkon. Rakjuk fel a zsindelyeket a második tetősíkon, vágjuk a végeiket a krétavonalhoz és vágjunk le a felső sarkukból egy 5 cm-es háromszöget, hogy a vizet a vápába vezessék. Minden zsindely vápa felőli végét ragasszuk le ragasztóval!

Gerincek és élek

Úgy fejezzük be az utolsó zsindelysort, hogy a gerinc fedése megfelelően takarja azt mindkét oldalon. A kivágások mentén vágjunk a téglány és gyémánt zsindelyekből gerincelemeket. A gerinc és élfedő zsindelyeket dupla fedéssel kell felrakni. Hideg időben melegítsük meg a zsindelyt hajlítás előtt. Az elemeket a tagozatok szélétől 16 cm-re szögeljük és 2,5 cm-re mindkét oldaltól. A meghatározó széliránnyal szembeni végén kezdjük a gerinc fedését.

Bardoline zsindely felrakási bemutató videó:

 
Bardoline TOP tetőzsindely ismertető (PDF)